beats by dre cheap

Aleksandrijski svjetionik

 

SVJETIONIK U ALEXANDRIJI

Jedini je od 7 čuda staroga svjeta, veličanstveni aleksandrijiski svjetionik imao svoju "pravu", tj. praktičnu namjenu (omogućavao brodovima bezbjedan ulazak u luku), ali je imao i epitet arhitektonskog čud, koji ni do dana današnjega nije izgubio, a samo za spomenuti je da je u svoje vrijeme bio najveća građevina na svijetu. Svjetionik se naranvo nije nalazio na kopnu, nego na otočiću Farosu koji je pripadao Aleksandriji. otok je sa kopnom ipak bio povezan i to nasipom koji se zvao Heptastadion te je isti postao druga luka u Aleskandriji.

Gradnja svjetionika bila je nepohodna zobg, kako je već navedeno, bezbjednog ulaska brodova u luku, a završena je između 290-300 godine prije nove ere. Gradnju je započeo Ptolomej, svojevremeni namjesnik Aleksandra Makedonskog koji je u to vrijeme vladao Aleksandrijom. Svjetionik je stoljećima bio znamenje Aleksandrije, te se njegova svjetlost vidjela i na udaljenosti od 50km ; danju je reflektirao sunčevu svjetlost , a noću se na vrhu svjetionika palila vatra.

Kada su Arapi pokorili Egipat, staklo svjetionika greškom je razbijeno, ali nažalost nikada nije zamijenjeno. 956 godine novog doba, poprilično jak zemljotres je potresao Aleksandriju, ali je vsjetionik izdržao sa manjim oštećenjima. Cijeli Stari svijet bio je zadivljen. Nikada do tada nijedna građevina nije izdržala zemljotres. Ipak, radost svijeta, osobito stanovnika Aleksandrije je prekinuta 1303 i 1323 godine kada su od svjetionika ostale samo ruševine. 1480 godine nove ere Egipatksi sultan Mameluk Ćatbej je odlučio izgraditi srednjevjekovnu tvrđavu u Aleksandriji te se je poslžio ostacima svjetionika. Samo za spomenuti je da je od 6 uništenih svjetskih čuda svjetionik najduže izdržao...

World of magic
http://keepsake.blogger.ba
12/03/2007 18:25