World of magic

Dobrodosli u svijet magije,misterije i paranormalnog.Nadam se da cete uzivati.

07.09.2008.

Tko su duhovi i zašto se ukazuju živima

Ghosts.jpgPriče i svjedočenja o ukazanju umrlih koji su 'zapeli' na pola puta između svijeta živih i mrtvih oduvijek su raspirivale maštu i izazivale velik interes javnosti. Tako su mnogi duhovi postali prave legende i mamac za mnoge turiste pa svoje 'dobre duhove' među ostalima imaju Prag, London i Venecija.

Za duhove i njihova ukazanja vezane su mnoge misterije koje nije moguće lako objasniti pa se tako vodeći spiritualisti i stručnjaci za nadnaravno u koječemu razilaze. Teorije o prirodi duhova i razlozima njihova ukazanja su različite, a najraširenije je shvaćanje kako se duhovi dijele na 'dobre' i 'loše'. Takvo gledište zauzima poznati američki spiritualist Jeffery Seelman koji smatra da su duhovi prisutni u svakom trenutku, svuda oko nas.

ghost-32.jpg'Kada jednom umremo pretvaramo se u duhove, a na zemlji je više mrtvih negoli živih' pojašnjava Seelman i dodaje kako duhovi sa nama komuniciraju na emocionalnoj razini, a najčešće nam se obraćaju u snovima. U tom smo stanju navodno otvoreniji za primanje iskustva sa 'onoga svijeta' i prijemčljiviji za poruke koje nam mrtvi žele odaslati.

Dobri duhovi javljaju se kako bi nas upozorili na moguću opasnost, pomogli nam u našim nastojanjima i djelovanjima, dok loši često za cilj imaju destruktivne akcije koje pojedince čine neugodnima, svadljivima, depresivnim ili ekscesnima. Seelman vjeruje kako oni potiču mnoge negativne radnje uključujući sukobe, kriminal i zlostavljanje.

No kako netko nakon smrti postaje dobar, a netko drugi pak loš ili zao duh? Jeffery vjeruje da je odgovor na to pitanje vrlo jednostavan. Onaj pojedinac koji je za života bio usmjeren ka dobru postaje dobar, dok onaj koji je činio loša djela postaje loš duh.

Mišljene Leslie Rule, poznate stručnjakinje za pitanje duhova iz Seattlea i autorice nekoliko popularnih knjiga iz tog područja, bitno se razlikuje od Seelmanovog. Leslie drži kako nema dobrih i loših duhova već jednostavno duhova koji se povremeno ukazuju živima.

Leslie-Rule2.jpgBudući da nemaju doticaj sa materijom oni nisu u stanju čovjeku nanijeti fizičku bol ili ih ozlijediti. Duhovi se javljaju i danju i noću, a uzrok njihovog ukazivanja najčešće je zbunjenost i 'dezorijentiranost'. Leslie vjeruje da kada umremo napuštamo naše fizičko tijelo i odlazimo na 'drugi svijet'. Spone nekih ljudi sa materijalnim svijetom mogu biti vrlo jake i stvarati osjećaj 'nedovršenog posla' pa takvi duhovi često nisu ni svjesni da ne pripadaju svijetu živih i stoga se ukazuju.

Svjedočanstva potvrđuju kako se duhovi najčešće ukazuju na prozorima, hodnicima, stubama i u odrazu zrcala. Također ih se može susresti u sobama kako sjede na rubu kreveta ili u stolcima. Istina je da se mnogi pojavljuju u starim dvorcima i na mjestima gdje je nastupila smrt, često nasilna, a buduću da stare građevine obiluju takvim sudbinama, velika je vjerojatnost da imaju ukazanja mrtvih.

Ako se iakda susretnemo sa duhovima, Leslie ima jednostavnu formulu kako im pristupiti. Najprije je potrebno zadržati 'hladnu glavu ' i ne paničariti jer nam se neće dogoditi ništa strašno. Zatim je potrebno obratiti se duhu i upitati ga zašto se nalazi ovdje i što želi. Potom mu je potrebno objasniti kako se više ne nalazi u svijetu živih te ga zamoliti da se uputi prema svjetlu jer se jedino na taj način može ujediniti sa svojim voljenima.